Leszczyny 2010
PTAK-TRANS Usługi transportowe Jan Ptak
Firma „PTAK-TRANS” to niewielkie przedsiębiorstwo transportowe działające na rynku od 20 lat. Przedsiębiorstwo pod nazwą Usługi Transportowe, Handel Obwoźny Ptak Jan powstało w 1990 roku. Założenie firmy było kontynuacją rodzinnych tradycji, gdyż ojciec właściciela też kiedyś prowadził tego typu działalność. Pan Jan Ptak działalność rozpoczął od przewozu węgla z pobliskich kopalń oraz materiałów sypkich. Firma rozwijała się, rozszerzyła usługi
o wykonywanie transportu międzynarodowego. Obecnie tabor składa się z pięciu nowych pojazdów: Renault Premium obu generacji, jednego Renault Midlum oraz dwóch Volvo FH. Inną kategorię pojazdów stanowi sześć wywrotek, które wykonują prace na terenie zamkniętego zakładu produkcyjnego. Do dyspozycji firmy jest parking oraz warsztat wykorzystywany do realizacji podstawowych czynności obsługowych i mniejszych napraw. PTAK - TRANS zachował charakter rodzinnej firmy. Zatrudnia 12 pracowników.
Firma Pana Jana Ptaka jest zaangażowana w działania sołectwa Bełk. Wspiera zarówno usługowo jak i finansowo inicjatywy lokalne.
Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Janusz Jasiek
Zakład Usługowo - Handlowy „Artykuły Gospodarstwa Domowego” założony przez Pana Janusza Jaśka powstał w grudniu 1990 roku i prowadził naprawę sprzętu oraz sprzedaż części zamiennych. W styczniu 2008 roku poszerzył działalność o Kawiarnię „Acoustic Cafe” i wynajem lokali pod działalność gospodarczą. Prowadzone przez Pana Janusza Jaśka przedsiębiorstwo jest firmą rodzinną. Zatrudnia dodatkowo 1 pracownika. Planuje poszerzenie działalności o usługi w zakresie pomocy drogowej w ruch lądowym. W okresie 20 - letniej działalności zakład przyjął sporą ilość uczniów, którzy odbywali swoje praktyki zawodowe, a jeden z nich przystąpił do egzaminu czeladniczego.
Firma od początku swojej działalności włącza się w pomoc charytatywną i akcje społeczne takie jak zawody wędkarskie z okazji Dnia dziecka, zawody pływackie Honorowych Klubów Krwiodawstwa, Gminna Liga Piłki Halowej, Turniej Zastępów Harcerskich, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy sponsorując nagrody i puchary.
Zakład Usługowo-Produkcyjno-Handlowy "STOLARSTWO" Alfons Wojtek
Firma została założona w 1976 r. jako warsztat stolarski jednoosobowy. Po kilku latach działalności zakład zaczął się rozwijać i zatrudniać pracowników oraz uczniów. W 1990 roku nastąpiła dalsza ewolucja firmy przekształcając się w zakład usługowo-produkcyjno-handlowy. W ciągu swej działalności zakład wykształcił 35 uczniów, z których kilku prowadzi własne firmy stolarskie. Obecnie zatrudnia 6 fachowców. Zakład świadczy usługi dla ludności, szkół, przedszkoli, zakładów pracy. Cieszy się doskonałą renomą. Prężnie się rozwija, inwestując w nowe maszyny oraz wykorzystuje nowe technologie. Dewizą firmy jest wysoka jakość produktów i usług.
Firma Pana Alfonsa Wojtka angażuje się w działalność społeczną i charytatywną.
Hurtownia piwa, napojów i win "ANKAR" Andrzej Łaska
AR powstała w 1992 roku. Początkowo zajmowała się sprzedażą detaliczną w kilku sklepach branży chemicznej, artykułów AGD oraz kosmetyków. Od roku 1994 firma prowadzi działalność w zakresie handlu hurtowego oferując szeroką gamę piwa, napojów i win. Wraz z dynamicznym rozwojem i poszerzeniem obszarów działania, firma stała się czołowym dystrybutorem alkoholi w regionie Rybnickiego Okręgu Węglowego oraz znacznej części regionu śląskiego. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów sukcesywnie podwyższa standardy obsługi sprzedażowej oraz logistycznej.
Firma ANKAR angażuje się w działalność społeczną na terenie sołectwa Bełk wspierając organizację imprez kulturalno-rozrywkowych.
Zakład Przetwórstw Mięsnego "ŁUKOSZ" Spółka Jawna
Zakład Produkcyjny w Czerwionce-Leszczynach
ZPM ŁUKOSZ jest firmą zajmującą się produkcją i sprzedażą przetworów mięsnych, głównie na bazie mięsa indyczego. W 2007 roku firma poszerzyła gamę produktów
o wyroby wieprzowe. Produkuje również i sprzedaje elementy z indyka, w postaci świeżej oraz mrożonej, jak również wyroby panierowane i mięsa kulinarne.
Firma posiada 2 zakłady przetwórstwa Mięsnego: w Chybiu i w Czerwionce-Leszczynach oraz Ubojnię Drobiu w Ostródzie. Wszystkie trzy zakłady posiadają certyfikowane systemy zarządzania, zgodne z normami: ISO 9001, ISO 14001, IFS, i BRC.
ŁUKOSZ - jest firmą rodzinną, powstałą w 1989 r. Pierwszym produkowanym wyrobem był salceson z indyka. Z upływem czasu oferta zakładu szybko się poszerzała. Zakład przetwórczy początkowo mieścił się w Jaworzu, później został przeniesiony do Chybia. Tutaj zmodernizowano i rozbudowano stary zakład rzeźniczy i dzisiaj jest to zakład o mocy produkcyjnej 40 ton wyrobów na dobę. Posiada on pozwolenia weterynaryjne na produkcję przetworów mięsnych drobiowych, drobiowo - wieprzowych i z mięsa czerwonego na teren całej Unii Europejskiej oraz wdrożony i certyfikowany w 2004 r. zintegrowany system zarządzania zgodny z normami: ISO 9001 i ISO 14001. Sukcesywnie jest modernizowany park maszynowy z zastosowaniem nowoczesnych technologii, który gwarantuje bezpieczeństwo i higienę pracy oraz wysoki standard sanitarny produkowanych wędlin.
Firma posiada trzy centra logistyczne: w Chybiu, Dębicy i Ostródzie. Odbywa się
z nich dystrybucja wyrobów na teren całej Polski oraz poza granice kraju: do Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec, Austrii, Węgier, Rumunii, Litwy, Łotwy, Estonii, Czech.
W 2005 roku Firma zakupiła zakład przetwórczo - ubojowy w Czerwionce - Leszczynach. Po modernizacji i rozbudowie jest tam prowadzona produkcja przetworów mięsnych, produkcja mięsa kulinarnego i panierowanego oraz pakowanie mięsa świeżego. Zakład posiada również mroźnię wysokiego składowania o pojemności 1000 ton. Obecnie zakład w Czerwionce-Leszczynach jest na etapie uruchamiania rozbioru kurczaka, a docelowo planuje rozbiór około 40 ton na dobę. Zatrudnia 110 osób.
Aktualnie Firma nawiązuję współpracę z dużymi sieciami handlowymi oraz rozszerza współpracę z odbiorcami zagranicznymi. W celu ułatwienia nawiązania tej współpracy wszystkie 3 zakłady wdrożyły i certyfikowały system zarządzania zgodny z uznawanymi na całym świecie normami bezpieczeństwa żywności: IFS, i BRC.
W zarządzaniu Firma posługuje się nowoczesnymi systemami informatycznymi. Posiada również nowoczesną bazę transportową, umożliwiającą dowiezienie towaru do klienta we właściwym czasie i w monitorowanych warunkach.