Oleje jadalne. Co należy segregować?
Na terenie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny znajduje się ok. 70 oznakowanych pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju i tłuszczu jadalnego. Do pojemników należy wrzucać tylko jadalny zużyty olej i tłuszcz - nie są one przeznaczone do olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych, ani innych przemysłowych. Nie wrzucamy do nich również innych odpadów!
Rzadko zastanawiamy się nad poprawną segregacją wykorzystywanych przez nas olejów. Ich segregacja nie jest powszechna, a ma duże znaczenie. Wylewanie tego odpadu do zlewu może powodować uszkodzenie rur kanalizacyjnych, jest też szkodliwe dla środowiska.
Co należy segregować?
Przedstawiamy przegląd potraw, w których znajduje się olej lub tłuszcz nadający się do sortowania.
- Sery: marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami
Takie produkty są zanurzone w oleju. Pozostały olej ze szklanki, miski lub talerza powinien trafić do pojemnika na olej. - Warzywa i owoce marynowane: suszone pomidory, czosnek, papryka, papryczki chili, zielone lub czarne oliwki, mango, bakłażan
Suszone pomidory również sprzedawane są w oleju. Olej działa konserwująco i jednocześnie pomaga rozwinąć smak i miękkość pomidorów. Niezależnie od tego, czy użyje się ich do makaronu, sałatki, czy jako dodatku do gotowania, zawsze otrzymamy wystarczająco dużo oleju przeznaczonego do segregacji. Podobnie jak sos do sałatek - może być na bazie oleju, a jeśli zostanie go trochę w misce, należy przelać go do butelki PET.
Wszelkie warzywa w marynacie - czosnek, papryka, papryczki chili i inne warzywa po zalaniu olejem szybko rozwiną swoją przyjemną ostrość i smak. Odpowiednio uzupełnią każdą potrawę lub posłużą jako dodatek do grillowanych mięs czy steków. Nawet mały czosnek może zebrać znaczną ilość oleju - i co ważne, liczy się każda kropla.
Do marynowania nadają się również wszystkie grzyby jadalne. Do marynaty można dodać zioła lub coś ostrego, aby nadać jej wyjątkowy smak. Olej z marynaty wlej do butelki PET, nawet jeśli zawiera małe kawałki grzybów lub warzyw.
Oliwki, choć służą głównie do ekstrakcji najwyższej jakości oleju, sprzedaje się najczęściej w solance. Mimo to można je również znaleźć w różnego rodzaju marynatach. Nawet taki olej z marynat można łatwo przelać do butelki PET i wrzucić do naszego pojemnika. Nie ma znaczenia, czy zawiera on trochę wody czy marynaty kaparowej. Lepiej jeżeli znajdzie się trochę wody w wysortowanym oleju, niż gdyby miał on w ogóle nie trafić do sortowania. - Ryby i konserwy: sardynki, śledzie, makrele, tuńczyk i inne
Dość wyraźnym aspektem, jeżeli chodzi o segregację oleju, jest olej rybny w puszkach. Konserwowane sardynki, śledzie, makrele, tuńczyki i wszystkie inne ryby. Do sałatek zalecamy wymieszać świeży, wysokiej jakości olej, a ten z puszek wyrzucić. Oczywiście do odpowiedniego pojemnika na śmieci - pojemnika na zużyty olej. - Marynaty z mięs i warzyw
Grilowane mięso, warzywa czy ser mogą być zaskakującym daniem, z którego można uzyskać dużo oleju do segregacji. Mięso, bakłażan lub inne potrawy nadające się do grilla trzeba zawsze najpierw wymarynować w oleju. Idealny jest z czosnkiem, chili lub ziołami. Jeśli po grillowaniu pozostała jakaś marynata również można zlać ją do butelki PET i wrzucić do pojemnika na olej. Resztki z przypraw lub czosnku w oleju nie mają większego znaczenia. - Smażone dania
Najwięcej oleju wytwarzmy oczywiście podczas smażenia. Co należy zrobić z olejem? Oczywiście trzeba go wlać do PET i wrzucić do pojemnika na olej. Po smażeniu olej powinien ostygnąć, aby uniknąć poparzeń podczas wlewania oleju do PET. Nawet butelka PET nie jest odporna na gorący olej.
Z kolei bardziej typowe dania - smażona ryba, paluszki rybne, ryba z frytkami, kotlety lub ser smażony, te dania można smażyć na patelni lub we frytkownicy. Na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji.
Tłuszcz z pieczonego mięsa też można segregować. Na przykład podczas pieczenia żeberek lub kaczki zyskuje się ok. 50% tłuszczu. Jeśli nie jemy tego tłuszczu, który zazwyczaj pozostaje na talerzu, dobrze jest przelać go do butelki PET, a potem dopiero włożyć blachę do zmywarki. W ten sposób tłuszcz nie będzie zapychać rur pod zlewem. Do recyklingu nadaje się również tłusta powłoka z zupy lub mocny rosół z dowolnego mięsa. Frytki - to chyba pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy mówimy o smażeniu. Podczas przygotowania frytek zdecydowanie generowany jest zużyty olej. - Inne tłuszcze, np. z rosołu, tłuszcz z pieczonego czy grillowanego mięsa, sosy sałatkowe także nadają się do recyklingu. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w sezonie letnim w czasie grillowania.
Nie należy używać tłuszczu więcej niż jeden raz - chłodzenie i podgrzewanie zamienia oleje i tłuszcze w substancje rakotwórcze.
Zużyty olej jadalny należy przelać do plastikowej butelki PET. Napełnioną butelkę można wrzucić do pojemnika do segregacji zużytego oleju. Mapa z ich lokalizacjami znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa.