• język migowy
Strona główna/Urząd/Aktualności/Oleje jadalne. Co należy segregować?

Oleje jadalne. Co należy segregować?

Aktualności 7 Lipca 2022

Na terenie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny znajduje się ok. 70 oznakowanych pojemników przeznaczonych do segregacji zużytego oleju i tłuszczu jadalnego. Do pojemników należy wrzucać tylko jadalny zużyty olej i tłuszcz - nie są one przeznaczone do olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych, ani innych przemysłowych. Nie wrzucamy do nich również innych odpadów!

 Jakie oleje należy segregować?Rzadko zastanawiamy się nad poprawną segregacją wykorzystywanych przez nas olejów. Ich segregacja nie jest powszechna, a ma duże znaczenie. Wylewanie tego odpadu do zlewu może powodować uszkodzenie rur kanalizacyjnych,  jest też szkodliwe dla środowiska.

Co należy segregować? 

Przedstawiamy przegląd potraw, w których znajduje się olej lub tłuszcz nadający się do sortowania.

  • Sery: marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami
    Takie produkty są zanurzone w oleju. Pozostały olej ze szklanki, miski lub talerza powinien trafić do pojemnika na olej.
  • Warzywa i owoce marynowane: suszone pomidory, czosnek, papryka, papryczki chili, zielone lub czarne oliwki, mango, bakłażan
    Suszone pomidory również sprzedawane są w oleju. Olej działa konserwująco i jednocześnie pomaga rozwinąć smak i miękkość pomidorów. Niezależnie od tego, czy użyje się ich do makaronu, sałatki, czy jako dodatku do gotowania, zawsze otrzymamy wystarczająco dużo oleju przeznaczonego do segregacji. Podobnie jak sos do sałatek - może być na bazie oleju, a jeśli zostanie go trochę w misce, należy przelać go do butelki PET.

    Wszelkie warzywa w marynacie - czosnek, papryka, papryczki chili i inne warzywa po zalaniu olejem szybko rozwiną swoją przyjemną ostrość i smak. Odpowiednio uzupełnią każdą potrawę lub posłużą jako dodatek do grillowanych mięs czy steków. Nawet mały czosnek może zebrać znaczną ilość oleju - i co ważne, liczy się każda kropla.

    Do marynowania nadają się również wszystkie grzyby jadalne. Do marynaty można dodać zioła lub coś ostrego, aby nadać jej wyjątkowy smak. Olej z marynaty wlej do butelki PET, nawet jeśli zawiera małe kawałki grzybów lub warzyw.

    Oliwki, choć służą głównie do ekstrakcji najwyższej jakości oleju, sprzedaje się najczęściej w solance. Mimo to można je również znaleźć w różnego rodzaju marynatach. Nawet taki olej z marynat można łatwo przelać do butelki PET i wrzucić do naszego pojemnika. Nie ma znaczenia, czy zawiera on trochę wody czy marynaty kaparowej. Lepiej jeżeli znajdzie się trochę wody w wysortowanym oleju, niż gdyby miał on w ogóle nie trafić do sortowania.
  • Ryby i konserwy: sardynki, śledzie, makrele, tuńczyk i inne
    Dość wyraźnym aspektem, jeżeli chodzi o segregację oleju, jest olej rybny w puszkach. Konserwowane sardynki, śledzie, makrele, tuńczyki i wszystkie inne ryby. Do sałatek zalecamy wymieszać świeży, wysokiej jakości olej, a ten z puszek wyrzucić. Oczywiście do odpowiedniego pojemnika na śmieci - pojemnika na zużyty olej.
  • Marynaty z mięs i warzyw
    Grilowane mięso, warzywa czy ser mogą być zaskakującym daniem, z którego można uzyskać dużo oleju do segregacji. Mięso, bakłażan lub inne potrawy nadające się do grilla trzeba zawsze najpierw wymarynować w oleju. Idealny jest z czosnkiem, chili lub ziołami. Jeśli po grillowaniu pozostała jakaś marynata również można zlać ją do butelki PET i wrzucić do pojemnika na olej. Resztki z przypraw lub czosnku w oleju nie mają większego znaczenia.
  • Smażone dania
    Najwięcej oleju wytwarzmy oczywiście podczas smażenia. Co należy zrobić z olejem? Oczywiście trzeba go wlać do PET i wrzucić do pojemnika na olej. Po smażeniu olej powinien ostygnąć, aby uniknąć poparzeń podczas wlewania oleju do PET. Nawet butelka PET nie jest odporna na gorący olej.

    Z kolei bardziej typowe dania - smażona ryba, paluszki rybne, ryba z frytkami, kotlety lub ser smażony, te dania można smażyć na patelni lub we frytkownicy. Na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji.

    Tłuszcz z pieczonego mięsa też można segregować. Na przykład podczas pieczenia żeberek lub kaczki zyskuje się ok. 50% tłuszczu. Jeśli nie jemy tego tłuszczu, który zazwyczaj pozostaje na talerzu, dobrze jest przelać go do butelki PET, a potem dopiero włożyć blachę do zmywarki. W ten sposób tłuszcz nie będzie zapychać rur pod zlewem. Do recyklingu nadaje się również tłusta powłoka z zupy lub mocny rosół z dowolnego mięsa. Frytki - to chyba pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy mówimy o smażeniu. Podczas przygotowania frytek zdecydowanie generowany jest zużyty olej.
  • Inne tłuszcze, np. z rosołu, tłuszcz z pieczonego czy grillowanego mięsa, sosy sałatkowe także nadają się do recyklingu. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w sezonie letnim w czasie grillowania.


Nie należy używać tłuszczu więcej niż jeden raz - chłodzenie i podgrzewanie zamienia oleje i tłuszcze w substancje rakotwórcze. 

Zużyty olej jadalny należy przelać do plastikowej butelki PET. Napełnioną butelkę można wrzucić do pojemnika do segregacji zużytego oleju. Mapa z ich lokalizacjami znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa.

 

 

top_baner
do góry