Pączki według przepisu KGW Palowice
Już za tydzień tłusty czwartek. Z tej okazji przygotowujemy wyjątkowy film, w którym gospodynie z Palowic zaprezentują jak usmażyć domowe kreple.
„W tłusty czwartek wszyscy jemy pączki, najlepiej jednak smakują te domowe”
- podkreślają gospodynie, przekonując, że upieczenie krepli wcale nie jest takie trudne i z tym zadaniem poradzi sobie każdy.
„Mąka, cukier, drożdże, masło, żółtka, mleko, sól - te składniki każdy z nas ma w domu, więc nawet nie musi specjalnie wybierać się na zakupy” - dodają.
Od kilku lat, w tłusty czwartek najmłodsi, którzy odwiedzali Centrum Informacji Turystycznej na Familokach mogli uczestniczyć w warsztatach, podczas których dowiadywali się, jak samodzielnie przygotować pączki. W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, warsztaty zastąpił film, w którym gospodynie prezentują własny przepis na pączki.
Domowe pączki przygotowane przez gospodynie skosztowali wczoraj najmłodsi z Przedszkola nr 6 „Pod Jarzębiną”. Dzieci chętnie zajadały się słodkimi wypiekami, mówiąc, że są o wiele lepsze niż te kupione w sklepie
Przepis KGW Palowice na domowe kreple:
- 15 dkg cukru
- 1 kg mąki
- 10 żółtek (lub więcej)
- 10 dkg drożdży
- 20 dkg masła
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki spirytusu
- sól
Przygotowujemy rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy je do mąki. Do ciasta dodajemy gotowy rozczyn, masło, mleko, spirytus, sól i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Pączki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu nadziewamy marmoladą.
Film przygotowany wczoraj opublikujemy 24 lutego, czyli właśnie w tłusty czwartek.