• język migowy
Strona główna/Urząd/Aktualności/Recykling zużytych olejów i tłuszczów

Recykling zużytych olejów i tłuszczów

Aktualności 6 Kwietnia 2023

Większość odpadów wytwarzanych w gospodarstwach domowych można poddać recyklingowi. Działanie te chroni środowisko, przyczynia się do ograniczenia zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenia ilość odpadów.

Segreguj Olej - grafika

 

Główne powody, dla których warto segregować zużyty olej to:

  • mniejsze zanieczyszczenie środowiska,
  • redukcja CO2 emitowanego do atmosfery,
  • możliwość stworzenia ekologicznych biopaliw,
  • brak niespodziewanych awarii systemu kanalizacyjnego.

 

Jak w praktyce wygląda recykling zużytego oleju z kuchni?

Procedury związane z recyklingiem oleju można podzielić na kilka etapów:

  • gromadzenie - zużyte oleje oraz tłuszcze jadalne gromadzone są w gospodarstwach domowych oraz lokalach gastronomicznych. Po oddaniu zużytej substancji do punktu zbiórki następuje przekazanie oleju do zakładu przetwórstwa,
  • czyszczenie wstępne - następny krok to oczyszczanie oleju z wszelkich zanieczyszczeń, które powstały w procesie smażenia lub gotowania, np. cząsteczek wody i jedzenia,
  • separacja - finalnie dochodzi do separacji substancji oleistych, czyli oddzielenia różnych typów olejów od siebie z uwzględnieniem ich gęstości,
  • utylizacja substancji.

Za proces recyklingu zużytego oleju uznaje się rerafinację, czyli ponowne oczyszczenie substancji z zanieczyszczeń i zapachów. Dzięki temu zebrany olej można wykorzystać do produkcji biopaliwa. Firmy zajmujące się przetwórstwem zebranego oleju nie tylko usuwają zanieczyszczenia i pozostałości wody z oleju. Butelki PET, do których gospodarstwa domowe mogą gromadzić zużytą substancję, również są poddawane recyklingowi.

 

Samodzielna segregacja oleju w domu - jak to zrobić?

Segregowanie odpadów oleistych w domowych kuchniach jest naprawdę proste.  Wszystkie zużyte tłuszcze i oleje jadalne można poddać recyklingowi. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków:

  • przygotować butelkę PET ze szczelną zakrętką
  • zużyty olej kuchenny ostudzić do co najmniej 40 stopni Celsjusza, a następnie przelać do plastikowej butelki.
  • po zapełnieniu butelki zanieść ją do punktu odbioru zużytego oleju. Mapa punktów znajduje się na stronie: www.segregujolej.pl/mapa

Substancje oleiste zostaną przetworzone przez zakład zajmujących się recyklingiem i wytwarzaniem biopaliwa wykorzystywanego w lotnictwie i motoryzacji.

Segregacji można poddać masło, olej z ryb, sałatek, ze smażenia, a nawet z produktów marynowanych. Należy pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie wylewać zużytych substancji oleistych do kanalizacji! To powoduje szereg negatywnych skutków: zanieczyszczenie środowiska naturalnego oraz osadzanie się tłuszczu na rurach kanalizacyjnych.

top_baner
do góry