• język migowy
Strona główna/Urząd/Aktualności/Segregacja i recykling oleju jadalnego - dlaczego warto to robić?

Segregacja i recykling oleju jadalnego - dlaczego warto to robić?

Aktualności 15 Maja 2023

Segregowanie olejów jadalnych jest niezbędne, aby ochronić środowisko naturalne. Wszelkiego rodzaju tłuszcze i oleje użytkowane w domach nie powinny być wylewane do zlewu, ponieważ negatywnie wpływają na stan instalacji wodno-kanalizacyjnej, np. zatykając rury i odpływy.

Segreguj olej

Segregacja oleju - podstawa w kwestii ochrony środowiska

Segregowanie odpadów oleistych i tłuszczów nie stanowi obecnie żadnego problemu. Każdy mieszkaniec może podjąć konkretne działania, aby składować zużyte substancje tak, by nie zagrażały ekosystemowi oraz instalacjom wodno-kanalizacyjnym.

Prawie wszystkie oleje roślinne wykorzystywane w kuchni, a także tłuszcze można poddawać procesom recyklingu. Dzięki temu można ograniczyć poziom skażenia środowiska naturalnego tego typu substancjami. Warto dodać, że odpowiednio zabezpieczone oleje można przechowywać w domach w plastikowej butelce, a ostatniecznie wrzucić do pojemników przeznaczonych do segregacji oleju czy tłuszczu.

 

Segregacja i recykling oleju jadalnego - dlaczego warto to robić?

Zredukowanie produkcji zużytego oleju do zera jest praktycznie niemożliwe, nie tylko w domach, ale i lokalach gastronomicznych. Z tego względu warto dowiedzieć się, jak poprawnie segregować olej i dlaczego warto to robić. Więcej informacji o przechowywaniu i recyklingu zużytego oleju jadalnego znajduje się na stronie: https://www.segregujolej.pl/.

Wszystkie substancje oleiste nienadające się już do ponownego użycia w kuchni można przechowywać w plastikowych butelkach typu PET. Po każdorazowym napełnieniu butelki wystarczy przekazać ją do czarno-pomarańczowego pojemnika przeznaczonego do segregacji olejów i tłuszczów jadalnych.

 

Dlaczego warto segregować oleje i przekazywać je do punktów zbiórki?

Kilka powodów to:

  • mniejsze zanieczyszczenie instalacji wodno-kanalizacyjnych,
  • brak ryzyka, że odpływy w domach i restauracjach ulegną zatkaniu (tłuszcz przylepia się do ścianek rur PCV),
  • brak ryzyka zanieczyszczenia środowiska naturalnego,
  • zmniejszenie ilości CO2 emitowanego do atmosfery,
  • oszczędność zasobów naturalnych - oddając zużyty olej do recyklingu, przyczyniamy się do zmniejszenia zapotrzebowania produkcji roślin oleistych.

Warto też zaznaczyć, że segregowanie w butelkach PET i oddawanie zużytego oleju do recyklingu to szansa na drugie życie dla tego typu odpadów. Oleje jadalne po zużyciu przechodzą proces oczyszczania, w wyniku którego przetworzona ciecz jest wykorzystywana do produkcji biopaliwa.

 

top_baner
do góry