• język migowy

Segreguj olej

Aktualności 8 Listopada 2023

Segregowanie olejów jadalnych jest niezbędne, aby ochronić środowisko naturalne. Wszelkiego rodzaju tłuszcze i oleje użytkowane w domach nie powinny być wylewane do zlewu, ponieważ negatywnie wpływają na stan instalacji wodno-kanalizacyjnej, np. zatykając rury i odpływy.

Segreguj olej

Wszystkie zużyte oleje i tłuszcze jadalne używane w gospodarstwie domowym nadają się do recyklingu, a przetworzone mogą zostać wykorzystane do innych celów. Wystarczy przelać je do zwykłej plastikowej butelki typu PET i wrzucić do jednego z czarno-pomarańczowych pojemników, których lokalizację można sprawdzić na stronie: https://www.segregujolej.pl/mapa/.

Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane do przygotowania posiłków w gospodarstwie domowym. Mogą być to oleje roślinne, masło, smalec, utwardzone tłuszcze i margaryny zgromadzone w szczelnie zamkniętej butelce PET. Do pojemników nie można wrzucać olejów technicznych, hydraulicznych oraz silnikowych.

Zużyty olej powstaje nie tylko ze smażenia frytek. Pozostaje również po przygotowaniu innych smażonych potraw (naleśniki, kotlety, smażony ser, pączki, tosty), marynowaniu (ser camembert i inne, warzywa, grzyby, mięso z grilla). Znajduje się także w sosach sałatkowych, konserwach i gotowych marynatach.

Zużyty olej poddawany jest wieloetapowym procesom, w których oczyszczany jest z resztek jedzenia, przypalonych cząstek lub pozostałości wody. Oczyszczony olej trafia do dalszej obróbki w przemyśle, w szczególności w przemyśle petrochemicznym. Powstaje z niego biopaliwo drugiej generacji.

Segreguj olej

top_baner
do góry