Świąteczna segregacja zużytych olejów i tłuszczy
Świąteczny stół obfituje w wiele dań i w większości przypadków świąteczne potrawy nie mogą obejść się bez oleju i tłuszczu. Co więcej, zużywa się go w ciągu tych kilku dni tyle samo, co przez cały roku. Dlatego w tym czasie ważna jest segregacja zużytych olejów i tłuszczów, żeby nie szkodziły sieciom kanalizacyjnym i mogły zostać wykorzystane ponownie.
Wlanie zużytego oleju lub smalcu z patelni, brytfanny lub frytkownicy do zwykłej plastikowej butelki zajmuje tylko chwilę i pozwala zaoszczędzić znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Do butelki można zlać także wszystkie inne oleje i tłuszcze, które pozostaną po kuchennych przygotowaniach, np. dressingi olejowe po kiszonych smakołykach, różne marynaty czy stałe tłuszcze pozostałe po pieczeniu ciasteczek.
W nowy rok z czystymi rurami kanalizacyjnymi
Warto pomyśleć o segregacji zużytego oleju i tłuszczu jak o części świątecznego sprzątania, o czystych rurach bez osadów tłuszczu i niechcianych zatorów. Wszyscy lubimy porządek, a porządek dotyczy nie tylko tego, co widoczne na zewnątrz. Dzięki recyklingowi oszczędzamy nie tylko na naprawach sieci kanalizacyjnych. Olej nie dostanie się do ścieków, nie zaszkodzi glebie, wodzie i nie zakłóci całego ekosystemu. Olej, który segregujemy, może być znów przydatny dla nas. Można go wykorzystać do produkcji biopaliw do samolotów i samochodów.
Świąteczny spacer
Każda rodzina ma swoje ulubione tradycje podczas świąt Bożego Narodzenia. Jedna może być wspólna dla wszystkich. Po napełnieniu butelki zużytym olejem należy dobrze ją zakręcić i zabrać ze sobą na spacer do pojemnika z pomarańczowym wiekiem i logo segregujolej.pl. Lokalizację najbliższego pojemnika można znaleźć na stronie: www.segregujolej.pl/mapa
W czasie świątecznych przygotowań warto pomyśleć nie tylko o najbliższych, ale także o naszej planecie.
Format | Nazwa pliku | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|
Świąteczna segrecja olejów i tłuszczy - ulotka.pdf | 661.28KB | Plik: Świąteczna segrecja olejów i tłuszczy - ulotka.pdf |