• język migowy
Strona główna/Urząd/Aktualności/Tłusty czwartek na Familokach

Tłusty czwartek na Familokach

Aktualności 21 Lutego 2023

W miniony czwartek pączki królowały na osiedlu Familoków w Czerwionce-Leszczynach.

Na zdjęciu: Dzieci z Przedszkola nr 7 "Skarbnikowa Willa" oraz gospodynie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Czuchów


Kilogram mąki, zaczyn zrobiony z 10 dkg drożdży rozpuszczonych w mleku, 10 dkg masła, 20 dkg cukru, ok. pół litra mleka dodawanego w zależności od konsystencji ciasta - to przepis na pączki gospodyń z Czuchowa.

„Do ciasta dodajemy też spirytus, żeby podczas pieczenia pączki nie chłonęły tłuszczu. Do tego marmolada - taka, jaką lubimy, na przykład różana”

- tłumaczyła Gabriela Gizdoń ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Czuchów podczas warsztatów, które odbyły się w Centrum Informacji Turystycznej. Wzięły w nich udział dzieci z Przedszkola nr 7 „Skarbnikowa Willa”, które chętnie pomagały w przygotowaniu i smażeniu pączków.

„Technika robienia pączków jest różna - dotyczy to zarówno nadziewania pączków, jak i ich pieczenia. Nadziewać marmoladą można je zarówno jak my dzisiaj - po usmażeniu, jak i przed smażeniem, nakładając marmoladę do surowego ciasta. Smażyć z kolei możemy pączki na oleju, na smalcu, albo mieszając oba tłuszcze pół na pół”

- tłumaczyły gospodynie.

Pączkami przygotowanymi przez gospodynie mieli okazję poczęstować się również mieszkańcy i turyści, którzy około godziny 12.00 odwiedzili osiedle Familoków.

„Tłusty czwartek jest raz w roku, nie powinniśmy wtedy liczyć kalorii” - podkreślały Panie z Czuchowa.

Genezy tłustego czwartku doszukiwać się można już w starożytności. Rzymianie hucznie żegnali zimę i witali wiosnę, bawiąc się i obficie jedząc - także pączki. W Polsce tak obfitym i radosnym okresem był mięsopust (zapusty, ostatki), czyli ostatni tydzień przed Wielkim Postem, kiedy to należało obficie najeść się. Na stołach pojawiały się tłuste potrawy, również pączki, ale nie była to wersja słodka, a raczej nadziewana mięsem, boczkiem lub słoniną. Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w Polsce w XVI wieku. Zgodnie z tradycja, aby zapewnić sobie powodzenie przez cały rok, należało w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka.

top_baner
do góry