Wielkanocne przepisy gospodyń z Czuchowa
Po przepisach na żur żeniaty oraz kartoflany szałot ze śledziem, które zaprezentowały gospodynie z Dębieńska pora na dwa kolejne odcinki programu kulinarnego „Maszketno Wielkanoc”. Tym razem swoje propozycje na wielkanocny stół zaprezentowały panie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Czuchów.
Gospodynie z Czuchowa przedstawiły kilka przepisów na śledzie, udowadniając, że można je podać na wiele sposobów. Nie zabrakło także przepisu no coś „na słodko” - gospodynie przygotowały paschę:
„Pascha nie jest tradycyjną śląską potrawą, ale jest to wyjątkowy deser i jesteśmy przekonane, że zasmakuje każdemu, kto ją przyrządzi. Zachęcamy, żeby przygotować ją na tegoroczną Wielkanoc”
- tłumaczyły panie z Czuchowa.
Prezentując przepisy na potrawy ze śledziem, gospodynie tłumaczyły również na czym polegały dawne zwyczaje i obrzędy związane z Wielkanocą:
„Jednym z obrzędów, który obecnie zanika jest wieszanie śledzia, kiedyś powszechnie znane. Zwyczaj ten był związany z prostym faktem, że ludzie po całym Wielkim Poście, kiedy nie mogli jeść mięsa, mieli po prostu dosyć śledzi - bo to właśnie śledzie jedzono w tym czasie. W przedostatnim dniu postu, słone śledzie, które były obecne na stołach przez ostatnie tygodnie, przybijało się do drzewa. W ten sposób karano je za to, że przez Wielki Post wypierały z jadłospisu mięso”.
Wieszanie śledzia to nie jedyny zwyczaj o którym wspominały gospodynie:
„Pogrzeb żuru to kolejny staropolski zwyczaj, który odchodzi w zapomnienie. W Wielki Piątek, cały żur, który jeszcze był zakiszony, wynoszono z domu i wylewano na ziemię. Robiono to, ponieważ ludzie po całym Wielkim Poście, mieli tego żuru po prostu dosyć”.